čtvrtek 11. prosince 2014

Sex, Squats & Rock 'n' Roll


"Ahoj, můžu mít trochu blbý dotaz? Jak je to se sportovní výkonností, sexem a masturbací? Má to vzájemně na sebe nějaký vliv? Četl jsem několik názorů, které se naprosto vylučují a protiřečí si."

Blbé dotazy bývají ty nejlepší. Ty my máme rádi.

Zvláště pak na podobné téma. Jelikož o tom moc lidí nemluví ani nepíše, tak jsem se rozhodl sepsat to, co je nám známo.

V bojových, nebo kontaktních sportech často bývá zastáván názor, že před zápasem/soutěží by se mělo vyhnout sexu, jelikož unavuje a člověk vydává "energii" na něco jiného, než by zrovna měl. Muhammad Ali měl pravidlo žádného sexu 2 měsíce před zápasem. To zní celkem logicky, pokud nepočítáme energii jako energii (těch 50-100 kalorií snad nikoho nezabije), ale jako libido, jak ho definoval Freud. Tedy jako "palivo psychického systému". Bavíme se tedy o abstraktní "energii", ne o něčem měřitelném. Vybitím této energie může teoreticky ztratit motivaci k dalšímu tréninku, nebo soutěži. Tuto teorii "unavenosti a vybití energie" zastávají i ti nejlepší v bojových sportech, jako například Rickson Gracie (Choke, 1995).

Jak to vypadá z fyziologického hlediska? Sexuální vzrušení je hlavně kontrolováno hypotalamickým dopaminem, noradrenalinem a androgeny jako testosteron.[1,2] Inhibitory jsou pak serotonin a GABA.[3] Je prokázáno, že vůně androgenů působí vzrušivě pro ženy, vůně estrogenů pak pro může,[4,5] Takže zřejme bude rozdíl mezi sexem a masturbací, jak veliký, na to asi zatím nedokážeme odpovědět. Pojďme přejít rovnou na to, o co tady jde.

Sex noc před výkonem výkon nijak neovlivňuje.[12] Naopak může částečně zvýšit testosteron na druhý den.[13] Sex přímo před výkonem ovšem může výkon negativně ovlivnit, jak z kardiovaskulárního hlediska, tak i kvůli sekreci prolaktinu a snížení dopaminu při orgasmu.[14] Nyní k orgasmu.

Pozn.: zde jde o fyziologické rozebrání orgasmu u muže, ženský je trošku složitější. Orgasmus nijak neovlivňuje hladiny testosteronu.[9] Dochází ke zvýšení hladiny prolaktinu, a snížení hladiny dopaminu. Toto se ovšem po určité refrakční fázi vrací do normálu (~30 minut).[7,8] Zvýšení prolaktinu a snížení dopaminu je důvod té "únavy" a specifického pocitu po orgasmu.[8] Dochází také k vyplavování katecholaminů a endorfinů.[10] Jediná možnost, jak může orgasmus ovlivnit testosteron, je abstinence. Po sedmi dnech abstinence dochází ke zvýšení hladiny testosteronu asi o 4%, toto zvýšení nastává v sedmý den, a dále nepokračuje.[9,11] Dle mého názoru je toto zvýšení absolutně nepodstatné. Ta spojitost bude zřejmě opačná - a sice že testosteron ovlivňuje vzrušení a potažmo orgasmus, ne naopak.

V tomto bodu si neodpustím menší tutoriálek:

1. 60% Energetického příjmu z tuků
2. Většinu tuků ve formě nasycených tuků (máslo, kokos, ...)
3. 4-6 vajec denně
4. 30-60 minut slunečního záření, bez opalovacího krému (použijte rozum)
5. Silový trénink vícekloubových cviků (bench, dřepy, mrtvé tahy, shyby, ...) 45-60 minut
6. Omezení distressu
7. Zinek ve formě chelátu, 30mg denně
8. Sacharidy podle typu výkonu 100-300g
9. Spánek 9-11 hodin denně, pro nejlepší výsledky od západu slunce po východ slunce

Nasycené tuky jsou výborným materiálem pro další výrobu androgenů, proto i ty vejce - z cholesterolu se produkuje testosteron. Slunce kvůli vitamínu D, který silně ovlivňuje hladiny testosteronu, cvičení 45-60 minut, protože delší trénink snižuje hladinu androgenů (nemáte-li dobré geny). Zbytek je snad jasný. Každý z těchto tipů pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu, a tímpádem i sexuální činnost.

Nějaké olivnění testosteronu pomocí doplňků stravy? Ano, dá se. Konkrétně do určité míry funguje Fenugreek, D-Aspartic Acid, DHEA (nelegální v ČR, většinou jen pro lidi 40+), a již zmiňovaný zinek. A ne, nejpopulárnější doplňek Tribulus Terrestris opravdu nezvyšuje hladiny testosteronu, pouze libido. Což je rozdíl, libido lze zvýšit i bez zvýšení testosteronu. A prodejci nebo výrobci vám říkají, že je vědecky potvrzeno, že Tribulus zvyšuje hladinu testosteronu? Ano, v případě, že jste neplodný muž, nebo žena po menopauze. To je jeden z krásných marketingových tahů.

Takže jak moc ovlivňují sexuální aktivity sportovní výkon? Obrázek si udělejte sami. Přečtěte si něco o sexu na Olympijských hrách. Nemyslím si, že by se tam děly takové věci, kdyby sex nějak negativně ovlivňoval výkon. Abstinovali snad Muhammad Ali a Rickson Gracie zbytečně? Troufám si tvrdit, že ne. Pokud měli ustavený daný rituál, který se jim osvědčil, tak zřejmě nebyl důvod to jakkoli měnit. Určitě neexistuje jedna odpověd pro všechny. Je zde potřeba individualizace a zjištění, co danému sportovci funguje nejlépe. Obrázek o tom jak sexuální aktivity ovlivňují sportovní výkon, si teď snad uděláte sami.




Reference:










12. Boone, Tommy, and S. Gilmore. "Effects of Sexual Intercourse on Maximal Aerobic Power, Oxygen Pulse, and Double Product in Male Sedentary Subjects." The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 35.3 (1995): 214-17. Print.

13. McGlone, Samantha, and Ian Shrier. "Does Sex the Night Before Competition Decrease Performance?" Clinical Journal of Sport Medicine 10.4 (2000): 233-34. Print.

14. Sztajzel, J., M. Périat, V. Marti, P. Krall, and W. Rutishauser. "Effect of Sexual Activity on Cycle Ergometer Stress Test Parameters, on Plasmatic Testosterone Levels and on Concentration Capacity. A Study in High-level Male Athletes Performed in the Laboratory." The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 40.3 (2000): 233-39. Print.

2 komentáře:

  1. Tleskám! Banální téma, ale dosti užitečných informací!
    Docela by mě zajímal od Vás článek na téma přístupů k tréninku (ovlivnění svalového růstu, ovlivnění spíše čistě silové, vytrvalostní apod...), například je zřejmě rozdílný efekt, pokud jede člověk cvičí hodně opakování, lehčí série a druhý člověk méně opakování ale o dost těžší. Také něco jako počty sérií, odpočinek (např. mezi sériemi), stejně tak jsou lidi, kteří používají kvanta cviků v méně sériích a potom jsou tu tací, co mají klidně 2-4 cviky a větší počet sérií.
    Čistě z toho vědeckého hlediska a opravdových faktů.
    Na internetu je dost bull-shit desinformací a oněch "marketingových tahů" a člověk už ani vlastně neví na čem je. Osobně bych to ocenil, zatím jsem nenarazil na podobnou stránku (cz/sk) jako je ta Vaše.
    Díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  2. A co Miskel? Nejaka samostatna kapitolka by nebyla?

    OdpovědětVymazat