sobota 27. září 2014

"Funkční" trénink, marketing a vybavení

Funkční. Nádherné slovo, že? Kdysi bych ho používal neustále, dnes už ovšem neznamená to, co kdysi znamenalo. A občas mám mírné psychopatické sklony, když to slyším vyslovit určité lidi v určitém smyslu. Stejné pocity pak vyvolávají slova "tactical", "street", "detox" a největší oblíbenec - "core". O těch snad jindy.

Začněme tím, co vlastně znamená slovo "funkční".
funkční
vztahující se k účelu, působnosti
vztahující se k fungování, chodu, činnosti něčeho
Teď už vím, co to znamená. Super. Zkusím tedy odvodit, co to je funkční trénink.

Funkční trénink by zřejmě měl být trénink za určitým účelem, nebo trénink, který má vylepšit určitou činnost, kterou člověk provádí v životě. Tedy pokud trénuju člověka, jehož náplní práce je zvedat těžké věci, do tréninku mu zřejmě napíšu mrtvý tah, dřep, press, a různé strongman cviky. Pokud trénuju sportovního lezce, tak odvodím, že bude potřebovat silný úchop, mobilitu dolních končetin a být silný v shybových pohybech. Budu s ním tedy trénovat grip, různé formy shybů, šplhu a stretche, které vylepší jeho mobilitu.

To všechno zní, podle toho jak jsem to vydedukoval, jako funkční trénink, že? Tady bych klidně mohl tento článek ukončit. Uvedl jsem to na pravou míru, zachránil svět a tak dále. Ovšem je tady menší problém.

Napište do Googlu "Functional Training", a zvolte obrázky.



Možná jsem debil já.

Možná jsem to nevydedukoval úplně správně.

Možná všechny tyto metody tajně používají nejlepší sportovci na planetě k zisku zlatých olympijských medailí.

Pokud tedy je funkční trénink zaměřený na vylepšení schopností které potřebujeme v životě, tak mi kurva někdo vysvětlete, kdy v životě budu potřebovat balancovat na nějaké debilní nafukovací polokouli, dělat holubičku zatímco se držím dvou popruhů, a kdy budu muset klečet přivázaný dvěma lanama za vestu?! To poslední je možná funkční trénink pro sadomaso, ne pro sportovce a běžnou populaci, do hajzlu!
"Ale normální podlaha je už moc stabilní, potřebuju nestabilní povrch pro zapojení všech mých svalových vláken!!!"
60 sekund. To je všechno, co potřebuju já, abych člověka co něco takového řekne, vyvedl z omylu o tom, že pevná zem je pro něj příliš stabilní. Taky bych se zeptal, jestli plánuje být mistr světa v dřepování na gymnastickém balónu.
"Ale mě to dělá dobře na hluboký stabilizační systém!!!"
Univerzální argument. Stabilizační systém toto, stabilizační systém tamto. Lehký test stabilizačního systému - naložte si na záda 150kg a dřepněte si pomalu dolů, až se vaše hamstringy fyzicky pozdraví s vašimi lýtky. V ten moment pohyb otočte a znovu se postavte nahoru. Pokud u tohoto cviku nezapojíte váš "hluboký stabilizační systém", tak si můžete být jistí, že poslední věc kterou v životě uděláte, je políbení vlastní prdele na rozloučenou.
"Ale BOSU léčí rakovinu a krmí vychrtlé děti v Africe!!!"
To je strašně hezké, ale je to špatná cvičební pomůcka. Už jsme si řekli, že nestabilní trénink je k ničemu. Navíc k tomu na BOSU a gymnastických balónech navíc stojíte s nohama do "O", nemusí to být viditelné, ale je to prostě tak. Jinak to na kulatém povrchu ani nejde. Je to naprosto úžasná pozice pro kolena a kotníky. A úplně nejlepší jsou pak dopady z výšky nebo skoky na BOSU, kde nejenže dopadáte do kurevsky špatné pozice, ale i samotný dopad je silná excentrická kontrakce, která zatěžuje tkáně i na stabilním povrchu (Poliquin, 2014). Teď k tomu přičtěte to BOSU. Pokud trénujete sportovce a chcete mu zkurvit přední křížový vaz, nechte ho skákat na BOSU.

Teď si budu trošku protiřečit, ale je tu jeden případ kdy bych tyto stabilizační sračičky použil - při rehabilitaci člověka, který dlouho nepoužíval určitou svalovou skupinu. Například po zlomenině. Přijde mi, že v poslední době si všichni lámou nohy. Jinak to je vybavení pro zábavu. Prostě když se nudíte tak děláte blbosti s gymnastickýma balónama. Zabávní trénink, nic jiného.

Přirozeně se nabízí otázka
"Když je to všechno tak na hovno, tak proč je to tak populární?"
Tomuto jevu dali francouzští vědci název "Le Marketing". Všimněte si jedné věci - mimo toho, že tyto věci se šíří líp jak prasečí chřipka, tak mají několik vlastností společných, a jednu mají společnou vždy.

Vybavení. 

Kdy jste naposledy viděli něco, co se dobře prodávalo a neobsahovalo to vybavení? Třeba základní kalisthenika, bez vybavení? Nikdy neprodáte. Nikdy za takové prachy. Kolik takových programů by se prodalo v porovnání například s BOSU? Pokud nemáte k danému fitness trendu vybavení, neuchytí se. Proč? Protože to nemůžete prodat! Strečink je dneska oproti jiným formám tréninku úplně přehlížen. Proč? Protože nikdo nevymyslel vybavení na strečink. Neumí to prodat. Viděl jsem možná jeden nebo dva nějaké natahováky, ale ty mají tak mizivou použitelnost, že na tom nikdy nevyděláte. Jde jen o byznys.

TRX? Nemohli patentovat gymnastické kruhy, tak se podívejte, co z nich udělali.

Jumping? Prostě se budeme držet tyčky a odrážet se, napíšeme že to je ultra těžké na koordinaci, i když to zvládne každý. Budou se cítit vyjímečně a budou kupovat.

BOSU? Hodíme do mixu pojmy jako hluboký stabilizační systém, koordinace a výkon a pár grafů a tabulek, nebudeme se zatěžovat vědeckými postupy, stejně to nikoho nezajímá. Prodáno.

Pump FX? Uděláme plastovou činku vážící pět celá hovno kilogramů a s ní budeme skákat do hudby. Je to takové jednodušší vzpírání a vzpěrači jsou přece hubení a proto budou hubení i lidé co budou dělat Pump FX. Logické. (Ano, takové hovno fakt existuje)

Toto všechno se vyučuje na vysokých školách. Oproti tomu neexistuje výuka vzpírání, kalistheniky, silového tréninku. Uvědomuje si někdo, že tyto trendy a vybavení nemá téměř žádnou funkci, kromě vydělavání peněz na lidech? Domnívám se, že je někde chyba.



Update 11.10.


Zde je moje rešerše temátu "Vliv tréninku na nestabilní ploše na rozvoj silového výkonu sportovců", snažil jsem se najít vědecké důkazy o tom, že BOSU a podobné věci jsou pro sportovce to nejlepší jak mnozí tvrdí. Bohužel jsem se nesetkal s žádnou prací, která by popisovala zlepšení výkonu sportovců.


Téma práce:                             Vliv tréninku na nestabilní ploše na rozvoj silového výkonu sportovců
Topic:                                      Impact of unstable surface training on strength development in athletes
Time scale:                              2011-2014
Key words:                              Unstable surface training, strength
Synonyms:                               Balance training, functional training, strength tranining
Broader terms:                         Unstable surface, athletic performance
Narrower terms:                       Fitness, athletes, BOSU®, swiss ball, balance pad

Časové hledisko:                        2011-2014
Klíčová slova:                            Trénink na nestabilní ploše, silový výkon
Synonyma:                                 Balanční trénink, funkční trénink, silový trénink
Nadřazená klíčová slova:           Nestabilní plocha, sportovní výkon
Podřazená klíčová slova:            Fitness, sportovci, BOSU®,  gymnastický míč, balanční podložka

Cílem této rešerše je vyhledat relevantní informace vydané v posledních třech letech o tréninku na nestabilních plochách a jejich vlivu na silový rozvoj a výkon sportovců. Součástí moderních fitness trendů je trénink na nestabilní ploše, například s použitím BOSU®, gymnastických míčů, balančních podložek, slackline, apod.

U netrénované populace není rozdíl mezi použitím nestabilní nebo stabilní plochy pro rozvoj maximální síly, explozivní síly a rychlosti, Maté-Muñoz (2014) [4]. Oberackerová et al. (2012) zjistila, že použití silového tréninku na nestabilní ploše u vrcholových sportovců neposkytuje žádnou výhodu oproti tradičnímu silovému tréninku na stabilní ploše a vede ke snížení výkonu ve vertikálním výskoku [5].

Při použití nestabilních podložek u bench pressu dochází k menší EMG aktivitě hlavních svalů (pectoralis major, deltoid anterior, triceps brachii), Saeterbakken, AH & Fimland, MS. (2013) [6]. Anderson et al. (2013) naměřil větší EMG aktivitu u kliků na nestabilní ploše, EMG aktivita byla měřena hlavně ve svalech trupu (obliquus internus abdominis, erector spinae, rectus abdominis). Jediný měřený hlavní sval byl triceps brachii [1]. I přesto Chulvi-Medrano et al. (2012) prokazuje, že při tréninku kliků s použitím BOSU® nebo T-Bow® nedochází k žádnému rozvoji maximální síly ani svalové vytvralosti oproti tréninku na pevné zemi [2]. Zemková et al. (2014) potvrzuje, že při vyšším zatížení klesá výkon v koncentrické fázi dřepu a bench pressu prováděných na nestabilní ploše [7].

Trénink rovnováhy na nestabilní ploše podle Donatha et al. (2013) vede pouze ke specifickým zlepšením rovnováhy na té same nestabilní ploše, transfer rovnováhy na statickou plochu je omezen [3].

Reference
[1] Anderson, G. S., Gaetz, M., Holzmann, M., & Twist, P. (2013). Comparison of EMG activity during stable and unstable push-up protocols. European Journal of Sport Science, 13(1), 42-48.
[2] ChulviMedrano, I., MartínezBallester, E., & MasiáTortosa, L. (2012). COMPARISON OF THE EFFECTS OF AN EIGHTWEEK PUSHUP PROGRAM USING STABLE VERSUS UNSTABLE SURFACES. International journal of sports physical therapy, 7(6), 586.
[3] Donath, L., Roth, R., Rueegge, A., Groppa, M., Zahner, L., & Faude, O. (2013). Effects of slackline training on balance, jump performance & muscle activity in young children. International journal of sports medicine, 34(12), 1093-1098.
[4] Maté-Muñoz, J. L., Monroy, A. J. A., Jiménez, P. J., & Garnacho-Castaño, M. V. (2014). Effects of Instability versus Traditional Resistance Training on Strength, Power and Velocity in Untrained Men. Journal of sports science & medicine,13(3), 460.
[5] Oberacker, L. M., Davis, S. E., Haff, G. G., Witmer, C. A., & Moir, G. L. (2012). The Yo-Yo IR2 test: physiological response, reliability, and application to elite soccer. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(10), 2734-2740.
[6] Saeterbakken, A. H., & Fimland, M. S. (2013). Electromyographic Activity and 6RM Strength in Bench Press on Stable and Unstable Surfaces. The Journal of Strength & Conditioning Research, 27(4), 1101-1107.
[7] Zemková, E., Jelen, M., Kováciková, Z., Ollé, G., Vilman, T., & Hamar, D. (2012). Power outputs in the concentric phase of resistance exercises performed in the interval mode on stable and unstable surfaces. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(12), 3230-3236.

5 komentářů:

  1. Ach, to mi připomělo základy gymnastiky nebo jak se to jmenovalo na RVS...

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké :) Napadlo tě ale, že přesně k tomu ty blbinky jako Bosu, TRX atd, slouží? K zábavě? Respektive, k zabavení lidí během toho pohybu, který mnoho z nich dělá jen z nutnosti. Naordinuj paní Dorce minimalistický silový trénink a steak s něčím zeleným a ona tě po stížnostech na nudnou stravu taktně upozorní, že tento cvik již dělala minule. A tím to nekončí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Jeden z nejlepších silových trenérů na světe tomuto říká "entertainment training". V tom nevidím problém, prakticky je mi to jedno. Já se snažím udělat jasno v použitích těchto věcí pro výkonnostní a vrcholové sportovce, pro které takové věci jsou dobré možná při rehabilitaci a i tam bych našel lepší prostředky. Z tohohle důvodu miluju vrcholový sport - "You cannot bullshit your way to the gold medal".

      Dále bychom se mohli bavit o efektivitě takového tréninku - fitness průmysl je tu k tomu, aby z lidí tahal peníze, ne k tomu, aby lidi dosahovali svých cílů. Kdybych byl fitness trenér, tak v první řadě si zajistím to, aby klient nikdy nedosáhl toho čeho chce, protože bych o něj přišel.

      Druhá věc je pak použití těchto pomůcek pro zábavu, protože "normální" pohyb je moc nudný - řekl bych že člověk co něco takového řekne neví, co to je "normální" pohyb. Ale o tom můžeme filozofovat dlouhé hodiny...

      Vymazat
    2. Jak říkáš. Vše co jsi naťuknul je vážně na nekonečné debaty.
      Poliquinův přístup, pakliže jsi myslel jeho, se mi líbí, ale nejsem sto jej uvést do praxe tak, aby oslovil. Trénováním se živím a neřekl bych, že je potřeba klienty neposouvat, aby neutekli. To je krátkozraké a beztak by odešli. Lepší, když se budou vracet, nebo doporučovat. Navíc, ti lidé co nakonec dosáhnou toho, pro co prvotně přišli, je bohužel poskrovnu. Trenérova vizitka nanic, ale nutno dodat, že ti co toho dosáhnou, jsou ti, kteří se řídí doporučeními. Ostatní, a těch je bez nadsázky 95% se dělí na dvě skupiny. Buď chtějí ukázat jak používat stroje, tedy otázka jednorázového setkání, nebo si chtějí odškrtnout, že byli cvičit a progres je netankuje tolik, jako Cini Minies k snídani a láhev červeného k véče. Jistě, jsou i podskupiny a další pohnutky a přístup. Ale ve finále je fitness mainstream spíš o socializaci, psychoterapii a markerech jako jsou bolavé svaly a pot. Nikoliv o systematickém tréninku. Vedle vybití se samozřejmě hraje velkou roli estetická stránka věci a všudypřítomná masáž ze všech stran.
      Co chci říct, souhlasím s tím co na blogu píšeš a líbí se mi způsob podání. Ovšem přesně jak jsi zmínil, víc se to týká vrcholových sportovců a ti snad, probůh, na bosu nehopsají.
      Jinak díky za odpověď.

      Vymazat
    3. Neříkám, že by se klient neposouval - ale že se nedostane okamžitě na svůj cíl, aspoň ne nejrychlejším a nejúčinnějším způsobem. Klient vidí progress a zároveň příjde znovu a znovu. Nevím jak to funguje tady, ale je to běžná praxe v US of A. Jinak souhlasím.

      Ohledně vrcholových sportovců a bosu - jelikož studuju fakultu sportovních studií, tak můžu říct, že hopsají úplně všichni. Včetně vrcholových sportovců. Fakulta má k dispozici minimálně desítky bosu a podobných věcí a v posilovně jsou jen stroje. A zřejmě další bosu. Někdy si připadám jako v Jiříkově vidění.

      Vymazat