neděle 17. srpna 2014

Objemovka a zdravý rozum

Jak jsem říkal, že se nebudeme moc věnovat výživě.

Ujasněme si, že se nijak nechci navážet do kulturistů/kulturistiky. Být to čistě kulturistická záležitost, nechal bych to být. Ale tohle hovno se rozšířilo i mezi lidi, kteří cvičí "rekreačně", nebo prostě nemají ambice k soutěžím v kulturistice. Každopádně, toto téma je tak strašně směšné, že mi přišlo příhodné si tady sepsat svoje myšlenky.

Objemovka a rýsovačka!

Přišlo mi vhodné nejdřív shromáždit informace z různých diskuzních stránek o fitness a podobných záležitostech. Po nějakém tom hledání a přemýšlení jsem dospěl k této obecné tezi:
"Tzv. "objemovka" slouží k nabrání co největšího množství tělesné hmoty. V této fázi musí cvičenec konzumovat velký přebytek jídla, aby přírustky byly co největší. Přírustky tuku jsou nevyhnutelné. V rýsovací fázi nebo tzv. "dietě", se snažíme ztratit co nejvíce tuku získaného v objemu a zároveň si ponechat co nejvíce beztukové tkáně."
Zobecnil jsem to snad dost dobře. Na internetu najdete obdobné, více či méně extrémní varianty této mojí teze.

A teď něco k tomu, proč to je největší hovadina od vynalezení snídaňových cereálií.

Pojďme to rozebrat čistě technicky, na příkladu.

Jirka potřebuje denně 3000 kalorií k tomu, aby se pokryly všechny jeho tělesné funkce, a výdej energie. Tedy v případě, že Jirka bude konzumovat denně 3000 + - 200 kalorií, bude jeho váha prakticky konstatní. Kdyby Jirka začal jíst denně pravidelně 2500 kaloríí, tak by jeho tělesná hmotnost postupně začla klesat. Kdyby jedl 3500 kalorií, jeho tělesná hmotnost by začala stoupat. Toto je termodynamika. Nebudu přikládat žádné další vzorečky a podobné srandičky, kdo chce, zopakuje si fyziku střední školy. Doufám, že si zatím rozumíme.

Jirka cvičí 3-4x týdně, každý cvik 8-12 opakování, s příslušnou vahou, popř. intenzitou, jde-li o cvik s vlastní vahou (tvrzení, že velké váhy dělají velké svaly a malé váhy dělají malé svaly nechme prosím na jindy). Dejme tomu, že Jirka chce přibrat, a tak se rozhodne, že začne jíst 5000 kaloríí, tedy 2000 nad jeho denní potřebou. 3000 kalorií představuje všechny jeho energetické potřeby včetně cvičení. Není třeba dodávat, že se Jirka se na 5000 kaloriích začne zakulacovat. Tomu se, přatelé, říká tloustnutí. A tloustnutí nemá jakýkoli vliv na přibíraní beztukové tělesné hmoty. Proč?

Anabolické děje potřebují určité množství energie - tedy kalorií, k tomu, aby proběhly. Položte si otázku, co se stane, když i tyto děje mají energie přebytek. Myslíte že ta přebytečná energie se vypaří? Ani náhodou! Uloží se jako rezerva v podobě tuku. To, že lidi na "objemovce" přibírají tuk, není nic jiného, než to, že mají přebytek energie, kterou nepotřebují.

V momentě, kdy začnete přibírat takto tuk, začíná ta pravá sranda. Nejjednodušší variantou jak jet poctivou objemovku, je totiž přecpávat se sladkým, potažmo vším, co má hodně sacharidů (v mém slovníku je hodně sacharidů nad 250-350g denně. Ano, to je méně než pro normálního člověka. Ano, bavíme se o sportovcích). Brzo se dostanete do inzulinové rezistence, což znamená, že vaše slinivka břišní sice produkuje inzulín, ale buňky už na něj nereagují. Hádejte co potřebujete k tomu, abyste dostali živiny do svalové buňky. Inzulín, a buňky na něj citlivé. Nejlépe zároveň. Tloustneme a růst svalů není vůbec na úrovni, na které by mohl být.

Takže se překrmujeme sachrama, inzulínu je přebytek, buňkám to je jedno, a my tloustneme. Více tukové hmoty znamená více aromatázy, více aromatázy znamená více konverze androgenů na estrogeny - ve zkratce, jste tlusťoch, a ještě se vědomě kastrujete. K obojímu gratulace.

S kvalitní objemovkou roste poptávka po mužských podprsenkách
A pak je tu takzvaná rýsovačka neboli dieta, ve které se snažíte zbavit toho tuku, který jste absolutně zbytečně přibrali, a s ním samozřejmě ztratíte i podstatné procento beztukové hmoty, kterou jste tak tvrdě nabrali v objemovce. Dává vám to všechno smysl? Mě moc ne.

Alternativa

Samozřejmě, je jednoduché kritizovat a nenavrhnout alternativu.

Jsem toho názoru, že člověk nemusí k nabrání beztukové hmoty nabírat i tuk, stačí si jen pohlídat příjem energie a makronutrientů (sacharidy jsou často ten problém). Není vůbec problém zůstat celoročně na 10-12% tuku a přitom přibírat beztukovou hmotu. Například John Meadows nebo Mauro Di Pasquale o tomto přístupu napsali už mnoho materiálu, pro fajnšmekry doporučuji. Důležité je i mít reálné představy o tom, jak rychle půjde hmota nahoru. Reálné je pro většinu lidí, kteří cvičí méně než 3 roky, přibližně (a velmi přibližně a obecně) 5kg za rok. U úplného nováčka si dokážu představit 10kg za půl roku až rok. Pokud vám ale někdo řekne, že přibral 20 kilo za 5 měsíců, tak je buď tlusťoch, nebo má geny, a nebo má geny.

Čímž se dostávám k finální úvaze, jak se tahle blbost odporující zdravému rozumu mohla dostat do povědomí tolika lidí a ještě k tomu se z toho stal mainstream. Jestliže vám týdně projede tělem 500mg testosteronu, nejlépe farmaceutické kvality, tak se naprosto mění pravidla hry. Pokud někdo je, jak se říká v anglicky mluvících zemích "enhanced", tak může trénovat víc, jíst víc, přibrat víc. Profesionální kulturistika je vyloženě o tom, kdo je lepší chemik, a čí orgány více vydrží. Problém je, když se rady z téhle oblasti chemické kulturistiky dostávájí k lidem, kteří bodat nechtějí, nebo vůbec neví o tom, že daná tréninková nebo výživová metoda je zvládnutelná jen pro chemiky. Ostatně je těchto metod plný internet a píšou se o tom i publikace - například Muscle&Shitness.


Dodatečně byla do přídána možnost anonymních komentářů.

3 komentáře:

  1. Bravo! Konečně to někdo hezky sepsal! Osobně sem to moc nedokázal odborně vysvětlit a vlastně sem se to lidem, co dělaj objemovky ani vysvětlovat nepokoušel...zaprví to často nemá cenu a za druhý t oneumim správně vysvětlit..:D stačí jíst dost bílkovin, málo sacharidů. energii si vzít ze zdravejch tuků a jedeš si vyrýsování 365 dní v roce. Osobně to tak už pár měsíců dělám, páč mi to přišlo jako východisko zdravýho rozumu a nemam si na co stěžovat, a přitom se ani se správnou stravou nijak neomezuju v množství jídla...

    OdpovědětVymazat